Legyél igazi pilóta kikapcsolódásképpen az Ubuntu Linux rendszeren

A repülőgépek és a repülés iránt érdeklődők számára igazi kikapcsolódást jelenthet a repülőgép-szimulátorok kiemelkedő alkotása, a FlightGear - melyet hamarosan telepíteni fogunk számítógépünkre. A repülőtérről indulva a felhők magaslatából letekintve is megnézhetünk valódi városokat, földrajzi helyeket, a valódi napszakváltozás - melyet az éppen látogatott város időzónája is befolyásolhat - pedig még erőteljesebben bizonyítja számunkra, hogy a valóság már egyáltalán nincs messze ettől a szimulátortól.

1.) Telepítés előtti nélkülözhetetlen előkészületek

Mielőtt belevágnánk a telepítésbe, bizonyosodjunk meg róla, hogy a FlightGear futásához szükséges minimális számítógép felépítéssel rendelkezünk: OpenGL támogatású 3D gyorsítással ellátott monitorvezérlőkártya - ajánlott valamilyen NVIDIA GeForce típus, melyet az Ubuntu Linux rendszer is nagyszerűen támogat - és 2-3 Ghz teljesítményű processzor segítségével a gyártók szerint több, mint 60 FPS - képkocka/másodperc - sebességet is elérhetünk - amely a szimulátor során minden fajta helyzetben elegendő játékélményt nyújt.

Szükségünk van továbbá egy megfelelő minőségű Joystick vezérlőre - például a Logitech® Extreme™ 3D Pro típusra - amely a szimulátorban kipróbálható repülőgépek majdnem mindegyikéhez elegendő funkciókkal rendelkezik.

2.) Telepítés

A szimulátort a Synaptic csomagkezelőben - Rendszer -> Adminisztráció -> Synaptic csomagkezelő menüpont - a flightgear csomagra keresve telepíthetjük, vagy Terminál-ban - Alkalmazások -> Kellékek -> Terminál menüpont - a következő parancsot kiadva:

sudo apt-get install flightgear

A joystick használatához pedig a joystick és a további szükséges csomagokat telepítsük. Terminál-ban adjuk ki a sudo jscalibrator parancsot, és jelszó megadása után a megjelenő ablakban a Calibrate feliratú gombra kattintva mozgassuk minden lehetséges irányba a joystick karját, és a rajta lévő gombokat egyesével nyomjuk végig. Az ábrán látni fogjuk minden mozdulatunkról a visszajelzést, állítsuk középső állásba teljesen a kart, hogy az ábrán látható három egymás alatt lévő négyszögben a kereszt középső vonalára mutasson az a vonal, amelyet mozgatni tudunk. Miután helyesen beállítottuk, kattintsunk rá egérrel ismét a Calibrate gombra és várjunk, amíg a beállításainkat a program feldolgozza. A felső menüsorban található Calibrate -> Save menüponttal mentsük a változtatásokat, és zárjuk be a jscalibrator ablakát.

3.) Használat

A FlightGear repülőgép-szimulátort az Alkalmazások -> Játékok -> FlightGear menüpontból indíthatjuk. Betöltődés után az egyik repülőtér kifutópályáján találjuk magunkat egy repülőgép belsejében.

4.) Kapcsolódó weboldalak:
- A FlightGear hivatalos oldala

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.